Miért lehetetlen és hogyan lehetséges?

Korlátozó hiedelmek…

Hosszú évtizedeken át ezek voltak a mindennapjaim meghatározó elemei. Most már szerencsére tudatosabban élem az életem, hiszen tudom, mik ezek, és miért ártalmasak annyira ha igaznak ítélem meg őket. Ami mindenképpen jó hír, hogy miután felismered és észreveszed ezeket a negatív hiedelmeket, megváltoztathatod mindet, egytől egyig.

Nos, beszéljünk először arról, hogy mi is az a hiedelem.

Mi a gyökere a hiedelem rendszereknek, és miért fontosak?

A hiedelem egyszerűen egy olyan állítás, amit tényként fogadunk el, és alapvetően igaznak hiszünk. Ennyi az egész, csupán egy hit. Egy ötlet, amit igaznak fogadunk el. Valójában semmi sem fontosabb, mint az alapvető hiedelmek. Ezek a problémáink legmélyebben meghúzódó okai, beleértve az automatikus negatív gondolatainkat. Gyermekkorbeli értékeléseken alapulnak, és gyakran egyáltalán nem tükrözik a valóságot. Emellett viszont önfenntartóak. Mint a mágnesek, úgy vonzzák azokat a bizonyítékokat, amelyek még erősebbé teszik őket, és elutasítanak mindent, ami kihívások elé állítaná őket. Tehát önbeteljesítő hitrendszernek is hívhatjuk őket. Jó hír viszont, hogy bármikor lehetőség kínálkozik arra, hogy megváltoztassuk őket.

Általánosságban az alaphiedelmek hatásmechanizmusáról

A hiedelmeket más néven séma-ként ismerik, amelyek meghatározzák, hogyan dolgozzuk fel és értelmezzük az új információkat.

  1. alaphitek
  2. diszfunkcionális feltételezések
  3. negatív automatikus gondolatok

A negatív automatikus gondolatainkat a diszfunkcionális feltételezéseink és a berögzült alaphiedelmek eredményeként is értelmezhetjük.

A gondolatok érzéseket hoznak létre.

Az érzések viselkedést hívnak életre.

A viselkedés megerősíti a gondolatokat.

Saját tapasztalatom alapján mutatom be, hogy a korlátozó hiedelem kontra pozitív gondolkodás milyen jelentőséggel bír az életminőség tekintetében:

Amikor elkezdtem megkérdőjelezni saját gondolati mintáimat és hiedelmeimet, mindig próbáltam figyelni a körülöttem lévők szavaira és viselkedésére is. Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy valaki miért vannak éppen ott, ahol van, és mely hitrendszerek alakítják a gondolkodását. Már csöppet sem csodálkoztam azon, hogy miért tapasztalnak egyes emberek főként pozitív dolgokat, míg mások mindig a körülmények áldozatainak tűnnek. 

Mi a különbség a két életmód vagyis a hozzáállások között?

Lássunk egy példát a saját ismeretségi körömből:

Édesanyám a krónikus betegségei miatt hosszú ideje sok gyógyszert szed. Ennek ellenére jó állapotban, vidáman és fájdalommentesen élte az élete nagy részét.

Mit gondoltok, mit ismételgetett anyukám magában?

Jól vagyok, jól érzem magam, mindenem megvan, amire szükségem van, az emberek kedvelnek, és mindig szívesen vannak a társaságomban, értékelnek és támogatnak. Istennek hála, jól vagyok.

Emellett megfigyeltem a hozzá hasonló korú ismerőseim kijelentéseit és jólétét. Természetesen volt, aki hasonlóan, sőt, egészségesebben élt, ámbár nagyobb számban voltak azok, akik gyógyszereket szedtek, és ennek ellenére rendszeres fájdalmat éreztek. Néhányan semmit sem szedtek, és mégis állandóan rosszul érezték magukat. Vagy közömbösek voltak az élet történéseit illetően vagy mind testileg, mind lelkileg fel-felbukkanó fájdalmak keserítették meg a mindennapjaikat. 

Mit gondoltok, milyen gondolaik voltak azoknak, akik nem érezték jól magukat? 

A boldogság csak illúzió. Teljesen természetes, hogy az embernek 40 éves kora felett már fájdalmai vannak. Sosem éreztem magam igazán szerethetőnek és elfogadottnak, nem tettem vagy mondtam azt, amit akartam; sokszor csak másokat szolgáltam.

Ha alapvető hiteink pozitívak és segítő szándékúak, akkor semmilyen további lépésre nincs szükség. Ha azonban nem azok, akkor érdemes átalakítani őket, mert a korlátozó hiedelmek alapvetően az alacsony önértékelés okai. Meghatározzák, hogyan bánunk saját magunkkal, másokkal, és még azt is, ahogy mások bánnak velünk. Ezek a kijelentések és hitek hozzák létre a szabályokat, amelyek szerint élünk, és adják az önkritika hangját.

Melyek a szokásos korlátozó hiedelmek?

A korlátozó hiedelmek az egész életünket átszövik. A politikától a vallásig, egészen odáig, hogy hogyan gondolunk egy nagynénire a családból, akiért a szüleink nem voltak oda, és már kisgyermekként negatívan vagy cinikusan beszéltek róla. A nézeteink az emberekről és a világról már fiatal korunktól kezdve belénk ivódtak. 

1. Nézzük meg a pénzzel kapcsolatos korlátozó hiedelmeket!

Milyen érzések jönnek fel benned, ha a pénzre gondolsz? Hogyan látod a jómódú embereket? Mit hallottál a családban a pénzről és a jólétről? Mit jelent számodra a bőség?

  • Nem lehet több pénzt keresni, és ugyanakkor jó embernek maradni.
  • Egyszerűen nem arra születtünk, hogy gazdagok legyünk.
  • Nézd, még azok sem boldogabbak, akiknek pénzük van!

A fenti kérdésekre nagyon sokszor azok a válaszok születnek egy-egy beszélgetés során, amit az egyének a saját családjukban, felmenőiktől láttak és hallottak. Nem egyszerű ezeket saját magunknak beazonosítani, mert nem is tudjuk, hogy léteznek.

Van olyan, amikor egyszerűen a felelősségvállalás az, ami visszatart bennünket attól, hogy egy más minőségű életet éljünk. Hiszen ha mindig azt hallottuk, hogy a pénz megteremtése felelősséggel jár, akkor könnyen oda juthatunk, hogy mi magunk nem szeretnénk ekkora felelősséget vállalni, és a szabadságunkat a munka oltárán feláldozni. A pénz megléte sosem biztos, hogy gazdagságot kell jelentsen, mindenkinek magában kell éreznie, mit jelent számára a pénz és a bőség. Ha azonban azt feltételezzük, hogy akinek pénze van, az nem tisztességes módon szerezte, tehát mi nem szeretnénk tisztességtelennek mutatkozni, akkor a pénzt a tisztességtelen jellemmel kapcsoljuk össze. Így még azt is megakadályozhatjuk, hogy tisztességes úton szerezzünk pénzt, vagy ha meg is kapjuk, nem tudjuk élvezni, mert úgy érezzük, hogy nem érdemeljük meg.  

2. Nézzük meg a kapcsolatokkal kapcsolatos korlátozó hiedelmeket!

Hogyan gondolkodsz a női és férfi energiákról? Milyen a számodra ideális kapcsolat, és szerinted lehetséges-e ilyet kialakítani? Hogyan tudok igazán kapcsolódni valakihez, és mégis megtartani a saját egyéniségemet és szabadságomat?

  • Ez már úgysem változik, ez van, másnál sem működik jobban.
  • Nem vagyok elég jó, elhagynak majd egy másikért.
  • Sose fogom megkapni tőle amit igazán érdemlek, pedig állandóan kedveskedem neki.

Ezek és sok más egyéb korlátozó hiedelem felmerülhet és kihívást jelenthet a kapcsolatodban. Valaki, aki olyan környezetben nevelkedett, ahol azt látta, hogy a férfiak megcsalják a feleségüket, arra fog fókuszálni a saját kapcsolataiban, hogy a férfiak alapból hűtlenek. Kontrollálnia kell a férfit, hogy biztos lehessen abban, hogy mellette marad. Vagy valaki, aki azt látta a családban, hogy a nő szolgálja a férfit, azt hiheti, hogy a férfiak még arra sem képesek, hogy magukról gondoskodjanak. Ebben az esetben a nő már nem is nő a kapcsolatban, hanem inkább Mária Terézia vagy egy ápolónő.

3. Nézzük meg a korlátozó hiedelmeket önmagaddal kapcsolatban!

Hogyan látod magad? Meglátod magadban a szépséget? Úgy gondolod, hogy szerethető és elég vagy úgy ahogy vagy? Megérdemled, hogy boldog és sikeres légy?

  • Nem vagyok elég, nem vagyok szerethető.
  • Sose leszek sikeres, mások mindig jobbak nálam.
  • Úgysem sikerül, nekem egyszerűen ennyi adatott.

Bármilyen kis mértékben is jelentkezik az értéktelenség érzése az életünkben, hamar feledésbe merül, hogy KIK IS VAGYUNK valójában! Ha bármelyik szituáció emlékeztet téged esetleg a saját helyzetedre, vagy hasonlóra, figyeld meg a jelenlegi gondolataidat „kívülről”, és térj vissza a jelenbe! Ismerd fel jelenlegi személyiségedet és képességeidet, mert már nem érinthet téged senki és semmi a múltból! A szíves és a lelked belül jól tudja, hogy ki vagy valójában, semmi szükséged sincs arra, hogy ezt mások határozzák meg helyetted.

Ha negatívak vagyunk és ezáltal másokat is negatívan ítélünk meg,  általában nem bízunk bennük. Úgy gondoljuk, hogy kárt akarnak nekünk okozni, lenézőek, kontrollálni akarnak bennünket vagy egyszerűen manipulatívak velünk szemben. Mindezek a hiedelmek szorongással tölthetnek el bennünket. Reagálhatunk úgy, hogy visszahúzódunk vagy éppen támadunk, hogy elkerüljük az elutasítást. A másik viselkedési mód, amivel a szorongásunkat enyhíthetjük az az, hogy túlzottan is keressük mások elismerését, jóváhagyását. 

Mindkét viselkedési minta a gyermekkori megküzdési stratégiánkat mutatja.

Agnes Szabo

Hogyan ismerheted fel könnyen, hogy egy korlátozó hitrendszer irányít téged?

  1. Csak figyelj az érzéseidre!
  2. Ha könnyedséget, örömöt és szeretetet érzel, akkor biztosan a helyes úton vagy.
  3. Ha viszont kellemetlen érzéseid vannak, és kényelmetlenül érzed magad egy helyzetben, biztos lehetsz benne, hogy a hiedelmek aktiválódtak.

Fordítsd át a korlátozó hiedelmeket pozitív megerősítésekké!

A korlátozó hiedelmek eltűnnek, amint figyeled az elmédet, és rájössz, hogy nem az vagy amit gondolsz. A SZÍVED és a LELKED az, ami számít, a gondolatok tőled függetlenek. Tökéletes vagy úgy, ahogy vagy, hiszen a világon nincs még egy olyan személy, amilyen te vagy. Egyedülálló vagy. Minél kevesebb energiát fordíts a korlátozó hiedelmekre, hiszen azok nem szolgálnak téged! 

Amit tenned kell az az, hogy tudatosan megfigyeled és megkérdőjelezed a negatív hiedelmeket a JELEN pillanatban, és átalakítod pozitív megerősítésekké.

Ha a negatív működik, a pozitívnak is működnie kell!

TIPP:

  • Készíts egy listát a saját korlátozó hiedelmeidről!
  • Húzd át ezeket, és fordítsd át a kijelentéseket pozitív állításokká!
  • Amennyiben feltűnik egy hiedelem, legyen kéznél a pozitív megerősítéseket tartalmazó lista, és olvasd el, ahányszor csak szeretnéd! 
  • Addig végezd ezt a feladatot, amíg szükségesnek találod!
  • Emlékeztesd magad arra, hogy ki is vagy valójában!

Úgy érzed, hogy nem találod a helyed? 

Nehézséget okoz beazonosítani a korlátozó hiedelmeket? 

Szükséged lenne valakire, aki elkísér egy darabig az utadon?

Nem vagy egyedül ezekkel a gondolatokkal.

Valójában mindannyian igényeljük néha a külső tükröt, amiben megláthatjuk önmagunkat.

A velemvaló együttműködés nemcsak abban segíthet, hogy megtaláld és ráláss ezekre a hiedelmekre, hanem abban is, hogy pozitív megerősítéssé alakíthasd és begyakorolhasd őket. 

Az én adottságom az, hogy képes vagyok arra, hogy meglássalak téged olyannak, amilyen valójában vagy, ezek nélkül a hiedelmek nélkül. Hajlandó vagyok tükröt tartani, hogy megmutassam neked, milyen csodálatos vagy anélkül, hogy „maszkokat” viselnél.

Azokat a gondolatokat, amiket a transzformációs coaching beszélgetések során nem érintünk, de mélyen ott vannak a tudatalattidban, az autogén tréning során fel tudjuk fedni. Az ezekből formált pozitív megerősítéseket pedig a mély meditációs állapotban új mintázatként le tudjuk horgonyozni, hogy szabaddá tehesd magad az életed fennmaradó részére. 

Mert tökéletes vagy, így ahogy vagy!

Szerző: Agnes Szabo

Transzformációs és life coach, autogén tréning terapeuta

További cikkek 

Ikerláng utazás – emeld a tudatosságot, találd meg a békét, találd meg önmagadat

Ikerláng, ikerlélek utazás – emeld a tudatosságot, találd meg a békét, találd meg önmagadat

Az autogén tréning három szintje

Neurobiológiai alapokEz a cikk most kimondottan azoknak szól, akik az autogén tréning...

Transzformációs coaching – hiszen csak a gondolataid számítanak

Aki egyszer megcsinálta, segít másnak, hogy ő is megcsináljaVannak hasonló gondolataid és vágyaid?...